8 Σημαντικοί Λόγοι να Προτιμήσεις Ξύλινα Σκεύη για την Κουζίνα σου

person Αναρτηθηκε απο: Ομάδα Xylino list Κατηγορια: Σπίτι & Εστιατόρια Δημοσιεύθηκε: comment Σχόλια: 0 favorite Προβολές: 5180

Ξέραμε ότι το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό που ζεσταίνει και ομορφαίνει την ατμόσφαιρα όπου υπάρχει στο σπίτι. Είτε είναι ένα ξύλινο πάτωμα (παρκέ), είτε ένα ξύλινος πάγκος, ένα μοναστηριακό τραπέζι, μία ρουστικ βιβλιοθήκη εντυπωσιάζει με την φυσικότητά του. Τα ψεγάδια του, οι ρόζοι, τα νερά, τα ανοίγματα του χρόνου, οι διάφορες αποχρώσεις του προσφέρουν ένα διαχρονικό τρόπο διακόσμησης ενός σπιτιού. 

Το ξύλο πάντα ήταν ένα υλικό από το οποίο ο άνθρωπος έφτιαχνε επιπλα αλλά και εργαλεία και σκεύη. Και ενώ εχουμε απομακρυνθεί από αυτό ως προς τα κουζινικά μας εντυπωσιαζόμενοι από τα νέα υλικά όπως το αλουμίνιο και το πλαστικό, ή ακόμα και η πορσελάνη, καθώς γινόμαστε όλο και πιο ευαισθητοποιημένοι για την προστασία τους περιβάλλοντος αλλά και πιο ενήμεροι σχετικά με την υγιεινή όσων χρησιμοποιούμε, η τάση για επιστροφή στα παραδοσιάκα φυσικά υλικά αυξάνεται. Ας δούμε λοιπόν 8 λόγους για τους όποιους προτιμάμε τα ξύλινα σκεύη στην κουζίνας μας, έναντι οποιουδήποτε άλλου υλικού. Το ξύλο είναι:

1. H πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιλογή:

Είναι ένα ανακυκλώσιμο, οργανικό, βιοδασπώμενο, οικολογικό υλικό που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.  Προφανώς, επειδή το ίδιο το ξύλο προέρχεται από τη φύση και δεν περιέχει καθόλου τοξικές ουσίες. 

2. Aποδεδειγμένα η πιο υγιεινή επιλογή επειδή:

Δεν αντιδρά με τα οξέα των τροφών: Τα ξύλινα επιτραπέζια σκεύη δεν αντιδρούν με τις όξινες ουσίες των τροφίμων. Ένα χαμηλής ποιότητας ανοξείδωτο ατσάλι ή ανοξείδωτο κουτάλι συνήθως αφήνει τη γεύση που μοιάζει με σίδηρο στη γλώσσα αλλάζοντας τη γεύση του φαγητού όταν χρησιμοποιείται για να μαζέψει τρόφιμα με υψηλά οξέα, π.χ. χυμό λεμονιού ή σάλτσα ντομάτας. Η μη αντιδραστική του φύση είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο το μέσο κουτάλι μελιού χρησιμοποιεί ξύλο. Αυτό συμβαίνει επειδή διατηρείται η ποιότητα του μελιού όταν χρησιμοποιείται ή αποθηκεύεται.

Είναι ανοξείδωτο και μη διαβρωτικό: Σε αντίθεση με τον σίδηρο, το ξύλο δεν σκουριάζει ούτε διαβρώνεται όταν εκτίθεται σε οξύ. Τα πλαστικά μαγειρικά σκεύη είναι στην πραγματικότητα αντιδιαβρωτικά και μη διαβρωτικά, αλλά δεν έχουν αντοχή στη θερμότητα. Οι πλαστικές χημικές ουσίες είναι πολύ εύκολο να διαβρωθούν από την θερμότητα και να καταναλωθούν μέσω της τροφής.

Είναι αντιβακτηριδιακό: Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το ξύλο έχει τη φυσική ικανότητα να σκοτώνει μικρόβια και βακτήρια. Τα βακτήρια φαίνεται να αναπτύσσονται ταχύτερα στα μαχαιροπίρουνα και τα μαγειρικά σκεύη από πλαστικό και σίδηρο σε σύγκριση με αυτά του ξύλου. Το ξύλο δείχνει την ικανότητα να σταματάει την ανάπτυξη βακτηρίων που εφαρμόζονται στην επιφάνειά του. Τόσο οι νέες όσο και οι χρησιμοποιημένες ξύλινες σανίδες κοπής διατηρούν αυτήν την ικανότητα εξίσου καλά, σε αντίθεση με το πλαστικό που όταν χαραχθεί από την χρήση μαχαιριού δεν καθαρίζεται επαρκώς η τραχειά του επιφάνεια. 

3. Kακός αγωγός της θερμότητας:

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, δεν καίγονται τα χέρια σου όταν πιάνεις μία κουτάλα, ένα μπολ, ένα πλατω σερβιρισματος, ένα πιάτο όταν αυτό έχει έρθει σε επαφή με ζεστό φαγητό. Αυτό το κάνει ασφαλέστερο και για τα παιδιά. Δεύτερον,  το φαγητό διατηρείται περισσότερη ώρα ζεστό αφού δεν επηρεάζεται από την θερμοκρασία του ξύλου, όπως όταν σερβίρεται σε ένα πορσελάνινο πιάτο που είναι κρύο, ή όταν ανακατεύεται με μία κρύα σιδερένια κουτάλα. 

• Η μπύρα διατηρείται κρύα γιατί το ξύλο δεν επηρεάζεται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Το χέρι λοιπόν δεν παγώνει αλλά και ούτε πιάνεται σηκώνοντας ένα κιλό κάθε φορά που σηκώνει το ποτήρι αφού είναι αρκετά ελαφρύτερο από ένα γυάλινο ποτήρι. 

4. Mαλακό και ευγενικό υλικό με τις επιφάνειες: 

Το μαγείρεμα με σίδερο συχνά αφήνει γρατσουνιές στην επιφάνεια του τηγανιού. Η «πληγή» στο δοχείο μαγειρέματος δεν πρέπει να υποτιμάται επειδή η χημική μόλυνση του Teflon ή του σιδήρου θα επηρεάσει τα αποτελέσματα του μαγειρέματος τα οποία, εάν καταναλώνονται είναι επιβλαβή για το ανθρώπινο σώμα. Οι ξύλινες σπάτουλες δεν αφήνουν γρατσουνιές στις κατσαρόλες. Έτσι λοιπόν έχουμε δύο οφέλη: Πρώτον, δεν καταστρέφουμε τα μαγειρικά σκεύη και άρα δεν ξοδεύουμε χρήματα για την αντικατάστασή τους και δεύτερον, δεν επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με την διαρροή επιβλαβών ουσιών από το ατσάλι ή το σίδερο στο φαγητό μας. 

5. Ανθεκτικό:

Η σωστή φροντίδα θα κάνει τα σκεύη μαγειρικής και σίτισης από ξύλο να διαρκούν. Τα σκεύη από ξύλο είναι γενικά πολύ ανθεκτικά, ελαστικά και μπορούν να αναδεύσουν ένα πολύ όξινο υγρό. Τα ξύλινα μαγειρικά σκεύη τα περιποιούμαστε με ειδικό κερί και λάδι και τα διατηρούμε για μία ζωή. Προβλήματα καύσης ή καμένης επιφάνειας καύσης ξύλου μπορούν επίσης να επιλυθούν εύκολα με τρίψιμο από χαρτί άμμου. Καθαρίζουν βαθειά με λεμόνι και αλάτι. 

6. Άνετο στην χρήση :

Η άνεση στο μαγείρεμα είναι ένας από τους παράγοντες που παράγουν ποιοτική κουζίνα. Η λαβή στα ξύλινα μαχαιροπήρουνα και το μαγείρεμα είναι πολύ βολική λόγω του στρογγυλού σχήματος σε όλες τις πλευρές. Οι δραστηριότητες μαγειρέματος που απαιτούν να ανακατεύετε για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι λιγότερο κουραστικές εάν χρησιμοποιείτε ένα ξύλινο εργαλείο που είναι άνετο και ελαφρύ όταν το κρατάτε. Eπίσης, είναι αθόρυβο και δεν προκαλεί τους εκνευριστικούς ήχους που κάνουν τα πιάτα μεταξύ τους ή τα ατσάλινα εργαλεία όταν χτυπάνε σε ατσάλινα σκεύη. Όταν πρόκειται για πιάτα, μπολ, πλατώ σερβιρίσματος δεν ανησυχούμε για το πώς θα τα ακουμπήσουμε στο τραπέζι γιατί δεν κινδυνεύουν να σπάσουν. Είναι πιο ελαφριά και έτσι λιγότερο κουραστικά στην χρήση αλλά και πιο ασφαλή για να χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά.

7.Αισθητικά ανώτερο όλων:

Η δημιουργικότητα και τα κομψά σχέδια των ξύλινων μαγειρικών σκευών προσφέρουν μια όμορφη και κομψή εμφάνιση. Δεν είναι τυχαίο που τα ξύλινα κουζινικά σκεύη εκτίθενται σε διακοσμήσεις κουζίνας. Δίνουν χρώμα, ζεστασιά, ενδιαφέρον, και φινέτσα όπου χρησιμοποιηθούν. Πέρα από χρηστικά, είναι διακοσμητικά στοιχεία που ικανοποιούν τις αισθήσεις. Τα μαγειρικά σκεύη από ξύλο είναι μία εξαιρετική επιλογή για δώρο αφού είναι διαχρονικά, ανθεκτικά, χρηστικά και αισθητικά αξεπέραστα. Η κουζίνα στην οποία εκτίθενται ξύλα κοπής, ξύλινες κουτάλες και πιάτα είναι μία κουζίνα διακοσμημένη. 

8. Ψυχολογικά φροντιστικό:

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το να χρησιμοποιούμε ξύλινα σκεύη μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς, και υπεύθυνοι ξέροντας ότι έχουμε κάνει την καλύτερη επιλογή για το περιβάλλον, την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας. Συνδεόμαστε με την παράδοση, το κοντινό αλλά και αρχέγονο παρελθόν ξυπνώντας αναμνήσεις. Τα ξύλινα σκεύη είναι αθόρυβα κατά την χρήση, και δεν κινδυνεύουν να σπάσουν δημιουργώντας έτσι μία ήσυχη και ξένοιαστη καθημερινή συνήθεια. Η χρήση ξύλινων σκευών ικανοποιεί την βιολογική ανάγκη μας να βλέπουμε, να αγγίζουμε  και να μυρίζουμε φυσικά υλικά, μας γειώνει και μας φέρνει στο παρόν. 

Ποια σκεύη μπορώ να αντικαταστησω με ξυλινα;

1.Μπολ: Μινι, μικρά, μεσαία, μεγάλα, γιγάντια. Μπολακι για τις ελιές και τα κουκουτσια τους, μπολάκι για τις σως, μπολάκι για τα δημητριακά, την        μακαρονάδα,το φρούτο, το finger food, μπολάκι για την παιδική κρεμούλα, την ατομική σαλάτα, την οικογενειακή σαλάτα, την σαλάτα για ένα πολυπληθές γιορτινό τραπέζι. 

2. Πιάτα για κάθε χρήση

3. Ξύλα κοπής

4. Λεμονοστίφτης

5. Πιρούνι για τις ελιές

6. Κουτάλια

7. Κουτάλες και σπάτουλες

8. Αλατοπιπεριέρες και μύλοι άλεσης

9. Θήκες μπαχαρικών

10. Βάσεις για κρασί

11. Θήκες για μαχαιροπίρουνα

12. Πλατώ σερβιρίσματος για κρεατικά, ποικιλίες τυριών & αλλαντικών, burger, pizza, πρωινά

13. Καλαμάκια μπαμπού: Ξεπλένονται και ξαναχρησιμοποιούνται χωρίς να παθαίνουν τίποτα. Οικολογική επιλογή που μας εξοικονομεί χρήματα.

14. Ποτήρια

Το Xylino.gr είναι αφοσιωμένο στο να βρίσκει του καλύτερους ξυλουργούς και παραγωγούς και να καλύψει όλες τις ανάγκες σε μία κουζίνα. 

Σχόλια

Κανένα σχόλιο αυτή την στιγμή

Σχολιάστε

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

ΕΓΓΡΑΦΗ

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Κάντε Σύνδεση ή Επαναφορά Κωδικού