Τι να κάνω και να μην κάνω με το Ξύλινό μου

person Αναρτηθηκε απο: Ομάδα Xylino list Κατηγορια: Φροντίδα Ξύλου Δημοσιεύθηκε: comment Σχόλια: 0 favorite Προβολές: 59

Κάθε ξύλινο αντικείμενο έχει τον φυσικό του κύκλο ζωής ακριβώς όπως και ο άνθρωπος που, αν δεν παρέμβεις, απλώς θα γεράσει φυσιολογικά. Υπάρχουν όμως μικρά μυστικά τα οποία -χωρίς ιδιαίτερο κόπο- επιμηκύνουν τον χρόνο ζωής του ξύλινου κομματιού σου, συνεισφέροντας στην καλή του «υγεία», όψη, υφή και χρησιμότητα.

Τα ΝΑΙ και τα ΌΧΙ καλής χρήσης για το ΞΥΛΙΝΟ σου

  • Απόφυγε να βάλεις το ξύλινό σου στο πλυντήριο πιάτων! Οι υψηλές θερμοκρασίες και το καυτό νερό σπάνε τη φυσική δομή του ξύλου.
  • Το ξύλο δεν αγαπά τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας. Άρα, αν τρως ζεστή σούπα σε ένα ξύλινο μπολ, μην το βάλεις μετά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.
  • Μην μουλιάζεις το ξύλινό σου. Το νερό θα περάσει μέσα στους πόρους του και θα το διαβρώσει. Πλύνε άμεσα το ξύλινο αντικείμενό σου και μετά, σκούπισέ το.
  • Μετά το πλύσιμο και εάν δεν στεγνώσεις το ξύλινό σου με απορροφητική πετσέτα ή χαρτί κουζίνας, ταμποναριστά, άφησέ το να στεγνώσει κάθετα/όρθια, αν αφορά τα πλατώ κοπής/σερβιρίσματος και ανάποδα, αν αφορά μπολ. Έτσι, δεν θα «κρατήσει» νερό το ξύλο και δεν θα σκεβρώσει.
  • Το ξύλο αγαπά τα μαχαίρια χωρίς δοντάκια (με ίσια λάμα). Διαφορετικά, χαράσσεται.
  • Εάν κόβεις ωμό κρέας πάνω σε ξύλινο πλατώ κοπής ή σερβιρίσματος, προτίμησε μετά να χρησιμοποιήσεις άλλο πλατώ κοπής/σερβιρίσματος για να σερβίρεις ή να φας, ώστε να μην «κρατήσει» το ξύλινό σου ουσίες του ωμού κρέατος.
  • Χλωρίνη στο ξύλο; Όχι, ευχαριστώ. Η χλωρίνη διαβρώνει το ξύλο!

Πώς πλένω το ΞΥΛΙΝΟ μου

  • …με ζεστό νεράκι (όχι καυτό!), σαπούνι και σφουγγάρι. Το ζεστό νερό συμβάλλει στην καταστροφή και απομάκρυνση τόσο των βακτηρίων όσο και των υπολειμμάτων του φαγητού.
  • Αφού πλύνεις σωστά το ξύλινό σου, στέγνωσέ το ταμποναριστά με στεγνή πετσέτα. Το στέγνωμα καλό είναι να γίνει ομοιόμορφα, δηλαδή να μη μείνουν νωπά σημεία.
  • Στην περίπτωση που, αφού πλύνεις το ξύλινό σου, επιμένουν μυρωδιές φαγητού, τρίξε το προϊόν με λεμονόκουπα και χοντρό αλάτι ή περιέχυσέ το με λευκό ξύδι και νερό. Εγγυημένος τρόπος εξουδετέρωσης των οσμών.

Σχετικές λέξεις

Σχόλια

Κανένα σχόλιο αυτή την στιγμή

Σχολιάστε

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

ΕΓΓΡΑΦΗ

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Κάντε Σύνδεση ή Επαναφορά Κωδικού