Τι να κάνω και να μην κάνω με το Ξύλινό μου

Κάθε ξύλινο αντικείμενο έχει τον φυσικό του κύκλο ζωής ακριβώς όπως και ο άνθρωπος που, αν δεν παρέμβεις, απλώς θα γεράσει φυσιολογικά. Υπάρχουν όμως μικρά μυστικά τα οποία -χωρίς ιδιαίτερο κόπο- επιμηκύνουν τον χρόνο ζωής του ξύλινου κομματιού σου, συνεισφέροντας στην καλή του «υγεία», όψη, υφή και χρησιμότητα.
Τα ΝΑΙ και τα ΌΧΙ καλής χρήσης για το ΞΥΛΙΝΟ σου
- Απόφυγε να βάλεις το ξύλινό σου στο πλυντήριο πιάτων! Οι υψηλές θερμοκρασίες και το καυτό νερό σπάνε τη φυσική δομή του ξύλου.
- Το ξύλο δεν αγαπά τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας. Άρα, αν τρως ζεστή σούπα σε ένα ξύλινο μπολ, μην το βάλεις μετά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.
- Μην μουλιάζεις το ξύλινό σου. Το νερό θα περάσει μέσα στους πόρους του και θα το διαβρώσει. Πλύνε άμεσα το ξύλινο αντικείμενό σου και μετά, σκούπισέ το.
- Μετά το πλύσιμο και εάν δεν στεγνώσεις το ξύλινό σου με απορροφητική πετσέτα ή χαρτί κουζίνας, ταμποναριστά, άφησέ το να στεγνώσει κάθετα/όρθια, αν αφορά τα πλατώ κοπής/σερβιρίσματος και ανάποδα, αν αφορά μπολ. Έτσι, δεν θα «κρατήσει» νερό το ξύλο και δεν θα σκεβρώσει.
- Το ξύλο αγαπά τα μαχαίρια χωρίς δοντάκια (με ίσια λάμα). Διαφορετικά, χαράσσεται.
- Εάν κόβεις ωμό κρέας πάνω σε ξύλινο πλατώ κοπής ή σερβιρίσματος, προτίμησε μετά να χρησιμοποιήσεις άλλο πλατώ κοπής/σερβιρίσματος για να σερβίρεις ή να φας, ώστε να μην «κρατήσει» το ξύλινό σου ουσίες του ωμού κρέατος.
- Χλωρίνη στο ξύλο; Όχι, ευχαριστώ. Η χλωρίνη διαβρώνει το ξύλο!
Πώς πλένω το ΞΥΛΙΝΟ μου
- …με ζεστό νεράκι (όχι καυτό!), σαπούνι και σφουγγάρι. Το ζεστό νερό συμβάλλει στην καταστροφή και απομάκρυνση τόσο των βακτηρίων όσο και των υπολειμμάτων του φαγητού.
- Αφού πλύνεις σωστά το ξύλινό σου, στέγνωσέ το ταμποναριστά με στεγνή πετσέτα. Το στέγνωμα καλό είναι να γίνει ομοιόμορφα, δηλαδή να μη μείνουν νωπά σημεία.
- Στην περίπτωση που, αφού πλύνεις το ξύλινό σου, επιμένουν μυρωδιές φαγητού, τρίξε το προϊόν με λεμονόκουπα και χοντρό αλάτι ή περιέχυσέ το με λευκό ξύδι και νερό. Εγγυημένος τρόπος εξουδετέρωσης των οσμών.
Σχόλια
Κανένα σχόλιο αυτή την στιγμή
Σχολιάστε