Ξύλο Ελιάς

person Αναρτηθηκε απο: Ομάδα Xylino list Κατηγορια: Είδη Ξύλου Δημοσιεύθηκε: comment Σχόλια: 0 favorite Προβολές: 1176

Το δέντρο της Ελιάς είναι σύμβολο μακροβιότητας, επιμονής, υγείας, ανάπτυξης και ειρήνης, τόσο εσωτερικής όσο και σε όλο τον κόσμο. Η παρουσία της ελιάς σηματοδοτεί την περίοδο λήψης αποφάσεων που αλλάζουν τη ζωή και απαιτούν διαίσθηση και σοφία. Το κλαδί της ελιάς από τα αρχαία χρόνια είναι ιερό σύμβολο ειρήνης.

Στην ελληνική μυθολογία, η θεά της σοφίας Αθήνα και ο Ποσειδώνας θεός των θαλασσών κάνανε έναν αγώνα δημιουργίας ενός δένδρου ελιάς από την Αθηνά έναντι ενός κοιτάσματος θαλασσίου νερού από τον Ποσειδώνα, η θεά Αθηνά είχε κριθεί νικήτρια. Η ανταμοιβή της ήταν ότι η πόλη της Αθήνας ονομάστηκε έτσι προς τιμή της. Στην αρχαία Ελλάδα, όταν γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι αθλητές αλείφονταν με ελαιόλαδο στο σώμα τους για να πάρουν τη δύναμη και τη σοφία της θεάς Αθηνάς. Στην αρχαία Ρώμη, η οποία φημιζόταν για την πολεμική της φιλοσοφία, θέλοντας να δείξει πως μάχεται για την ειρήνη, πρόβαλε τον Άρη τον Ρωμαίο, θεό του πολέμου, να κρατάει ένα κλαδί από ελιά. 

Το δέντρο της ελιάς εμφανίζεται στις Μεσογειακές χώρες, με την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα να κρατάνε τα πρωτεία. Είναι καρποφόρο αειθαλές δέντρο και παράγεται από αυτό το ελαιόλαδο. Από απολιθωμένα στοιχεία, χρονολογείται ότι κατάγεται από την Ιταλία 20 με 40 εκατομμύρια χρόνια πριν, αλλά πρώτα καλλιεργήθηκε στην Αθήνα γύρω στο 600 π.Χ. Η αρχαιότερη ελιά βρίσκεται στις Άνω Βουβές Χανίων και χρονολογείται ότι είναι 3500 ετών. Το ξύλο της ελιάς έχει πολύ μεγάλη πυκνότητα και αυτό το κάνει ένα από τα πιο σκληρά ξύλα που υπάρχουν στον κόσμο και με τρομερή ανθεκτικότητα στην υγρασία. Ακόμα, η ελιά ξεχωρίζει για τα ιδιαίτερα νερά του ξύλου της, που ανάλογα με το σημείο του δέντρου που χρησιμοποιείται έχει διαφορετικούς χρωματισμούς. 

Στην σημερινή εποχή, η ελιά, χρησιμοποιείται και διαμορφώνεται σε προϊόντα διακόσμησης ή χρηστικής σημασίας για το σπίτι. Για την κουζίνα βέβαια, οι ξυλουργοί έχουν βάλει όλο το μεράκι και την φαντασία τους για να δημιουργήσουν χρηστικά, οικολογικά αντικείμενα με υψηλή αισθητική και αντοχή στον χρόνο όπως επιφάνειες κοπής που καμία δεν μοιάζει με την άλλη, μπολσπάτουλες & κουτάλες όπως και διάφορα άλλα αξεσουάρ που θα ικανοποιήσουν κάθε φαντασία.

Στην ίδια κατηγορία

Σχετικές λέξεις

Σχόλια

Κανένα σχόλιο αυτή την στιγμή

Σχολιάστε

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

ΕΓΓΡΑΦΗ

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Κάντε Σύνδεση ή Επαναφορά Κωδικού