Ξύλο Ακακίας

person Αναρτηθηκε απο: Ομάδα Xylino list Κατηγορια: Είδη Ξύλου Δημοσιεύθηκε: comment Σχόλια: 0 favorite Προβολές: 501

Το δέντρο της Ακακίας ή pycnantha ή Golden Wattle είναι το εθνικό δέντρο και λουλούδι της Αυστραλίας. Είναι γνωστό απο τα αρχαία χρόνια ότι έχει ποικίλη φαρμακευτική σημασία. Το δέντρο της Ακακίας ανάλογα με το μέρος και τις κοινωνίες που το περιβάλλουν, συμβολίζει την ανάσταση, την αθανασία, τη μυστική αγάπη, τη στοργή, τη φιλία, την κομψότητα, την ανανέωση, το σθένος και την καθαρότητα.

Η Ακακία προέρχεται από το Ελληνικό «Ακανθώδες Αιγυπτιακό δέντρο», που προσδιόρισε για πρώτη φορά ο βοτανολόγος-ιατρός Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος (40-90 Π.Χ) στο βιβλίο του «Περί  Ύλης Ιατρικής». Το 1773 ο Καρλ Λιναίος αναγνώρισε την Acacia nilotica «Το αγκάθι του Νείλου" ως το είδος για το γένος της Ακακίας. Διακόσια χρόνια αργότερα, το 1978, ανακαλύφθηκε ότι τα 1300 είδη Ακακίας που ζουν στην Αφρική και στην Αυστραλία δεν είχαν κοινό πρόγονο. Μέχρι το 2011, τα πρώτα δέντρα Ακακίας της Αφρικής ταξινομήθηκαν σε ένα νέο γένος το Vachellia, προς τιμήν του George Harvey Vachell, ενός συλλέκτη αχλαδιών της East India Company στην Κίνα.

Η Ακακία είναι ένας τύπος θάμνου ή φυλλοβόλου δένδρου που ανήκει στην οικογένεια μπιζελιού και έχει μικρή διάρκεια ζωής. Τα περισσότερα είδη ζουν μεταξύ 15 και 30 χρόνια. Αυτή την στιγμή υπάρχουν πάνω από 800 είδη Ακακίας στην Αυστραλία, στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Αμερικής, στην Ασία, στην Αφρική και στην Ευρώπη. Στα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν την ακακία για την κατασκευή ασπίδων, για λόγχες και άλλων ειδών όπλα λόγο της μεγάλης σκληρότητας και της πολύ καλής αντοχής της στην υγρασία. Βέβαια στη σημερινή εποχή χρησιμοποιείται για την δημιουργία επίπλων, για χρηστικά είδη κουζίνας, όπως ξύλα κοπής, πλατώ σερβιρίσματοςπιάτα αλλά και άλλων κατασκευών.

Στην ίδια κατηγορία

Σχετικές λέξεις

Σχόλια

Κανένα σχόλιο αυτή την στιγμή

Σχολιάστε

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

ΕΓΓΡΑΦΗ

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Κάντε Σύνδεση ή Επαναφορά Κωδικού